Megbízható assist nyomaték szabályozás egy csatornás TSU szenzor használatával (Thyssenkrupp)

Konzulens:
Dr. Kiss Bálint
Külső konzulens vagy kontakt:
Dr. Fazekas Csaba
External supervisor e-mail:
csaba.fazekasr@thyssenkrupp.com
Tárgy:
Önálló laboratórium 1 - Irányítórendszerek főspecializáció, MSc Vill.
Önálló laboratórium 1 - Intelligens beágyazott mecha. rendsz. szakir., MSc Mecha.
Hallgatói létszám:
1
Folytatás:
Szakdolgozat / Diplomaterv
Leírás:

Manapság szinte minden modern autóban megtalálható az elektromos kormányrásegítő rendszer (EPAS – Electric Power Assisted Steering), mely segíti a vezetőt az autó irányításában biztosítva ezáltal a megfelelő vezetési élményt. A korábban elterjedten használt hidraulikus rendszerhez (HPAS – Hydraulic Power Assisted Steering) képest az elektromos rendszerekben a rásegítést egy villanymotor segítségével oldják meg, melynek nyomatéka tág határok között szabadon meghatározható. A villanymotor vezérlését végző ECU-n futó vezérlő SW révén a rásegítés mértéke könnyen szabályozható , így sokkal több és intelligensebb vezetőt segítő funkció valósítható meg.

Mivel a kormányrendszer biztonság kritikus rendszer, ezért nagy rásegítő nyomatékot csak akkor lehet adni, ha biztosak vagyunk annak jóságában. Ennek biztosítására többcsatornás szenzorokat alkalmazunk, azaz egy mennyiséget több szenzor is mér, és a mért értékek összehasonlításával tudjuk bíztosítani, hogy biztosak legyünk abban, hogy a mért jel jó. Ugyanakkor lehetséges egy TSU noymaték méréssel is meggyöződni a mérés jóságáról. Ha szervomotorral generálunk egy ismert amplitudójú és elegendően magas frekvenciájú szinus jelet, amelyet rászuperponálunk a rásegítő nyomatékra, akkor a rendszer modelljéből következtethetünk, hogy milyen amplitudójú szinusz hullámot kellene látnunk a mért TSU nyomatékon. Megmérve a TSU nyomaték adott frekvenciájú komponensének az amplitudóját kövekeztetni tudunk a TSU szenzor jódságára. Feladat fenti elvnek a gyakorlati implementálása és tulajdonságainak a megvizsgálása.

A munkához a Thyssenkrupp Component Technology Hungary Kft. szakmai konzulenst, technikai hátteret és eszköztárat biztosít. A munkavégzés helye a cég budapesti telephelye. Tanulmányi előkövetelmények: szabályozástechnikai ismeret, MATLAB/Simulink ismerete.