Járműmodel identifikáció kidolgozása zárt hurkú mérésekre (Thyssenkrupp)

Konzulens:
Dr. Kiss Bálint
Külső konzulens vagy kontakt:
Dr. Fazekas Csaba
External supervisor e-mail:
csaba.fazekas@thyssenkrupp.com
Tárgy:
Önálló laboratórium 1 - Irányítórendszerek főspecializáció, MSc Vill.
Önálló laboratórium 1 - Intelligens beágyazott mecha. rendsz. szakir., MSc Mecha.
Hallgatói létszám:
1
Folytatás:
Szakdolgozat / Diplomaterv
Leírás:

Manapság szinte minden modern autóban megtalálható az elektromos kormányrásegítő rendszer (EPAS – Electric Power Assisted Steering), mely segíti a vezetőt az autó irányításában biztosítva ezáltal a megfelelő vezetési élményt. A korábban elterjedten használt hidraulikus rendszerhez (HPAS – Hydraulic Power Assisted Steering) képest az elektromos rendszerekben a rásegítést egy villanymotor segítségével oldják meg, melynek nyomatéka tág határok között szabadon meghatározható. A villanymotor vezérlését végző ECU-n futó vezérlő SW révén a rásegítés mértéke könnyen szabályozható , így sokkal több és intelligensebb vezetőt segítő funkció valósítható meg.

Stabilitási tartalék (vektor erősítsi tartalék) számolásához linearizált jármű, szoftver és motor modellt használunk fel több ezer munkapontban. Járműmodell alatt egy két tömegpontból és három rúgóból álló lineáris modellt értünk, amely leírja az EPAS és a jármű által generált szenzorjeleket az EPAS motor adott gerjesztésére. Járműmodellt nyilt hurkú mérésekből identifikáljuk. Azonban a tapasztalat az, hogy a mérési zaj tartományában változtatva a nyilt hurkú identifikáció eredményét, lehetséges olyan járműmodellt alkotni, amelyet felhasználva a számolt stabilitási tartalék jobb egyezést mutat a mért stabilitási tartalékkal. A jelölt feladata a zárt hurkú mérések felhasználásával kidolgozni egy járműidentifikációs költségfüggvényt és identifikációs eljárást, amellyel a nyilt hurkú identifikáció eredémyéből kiindulva automatikusan megkapható a zárt hurokban kis stabilitási tartalék különbözetet adó járműmodell.

A munkához a Thyssenkrupp Component Technology Hungary Kft. szakmai konzulenst, technikai hátteret és eszköztárat biztosít. A munkavégzés helye a cég budapesti telephelye. Tanulmányi előkövetelmények: identifikációs alapismeret, MATLAB/Simulink ismerete.