Görbehálózatok automatikus kitöltése háromszöghálókkal

Konzulens:
Dr. Salvi Péter
Tárgy:
Önálló laboratórium - Szoftverfejlesztés és rendszertervezés specializáció, BSc Info.
Önálló laboratórium - Irányítórendszerek ágazat, BSc Vill.
Önálló laboratórium 1 - Vizuális informatika főspecializáció, MSc Info.
Önálló laboratórium 2 - Vizuális informatika főspecializáció, MSc Info.
Önálló laboratórium 1 - Irányítórendszerek főspecializáció, MSc Vill.
Önálló laboratórium 2 - Irányítórendszerek főspecializáció, MSc Vill.
Önálló laboratórium 1 - Intelligens beágyazott mecha. rendsz. szakir., MSc Mecha.
Hallgatói létszám:
2
Folytatás:
Szakdolgozat / Diplomaterv
PhD
TDK dolgozat
Leírás:
Komplex szabadformájú felületek tervezésére a hagyományos kontrollpontmozgatáson alapuló módszerek gyakran nehézkesek. Egy tervezőnek természetesebb az alakot meghatározó jellegzetes 3D görbékkel foglalkoznia, ahogy azt egy papíron készült tervrajznál is teszi. A tényleges felületek ezután a görbehálót interpolálva automatikusan jönnek létre. Erre az utolsó lépésre egy érdekes technika, amikor a felületelemek egy diszkrét háromszögháló simításából származnak, nem pedig egy folytonos geometria diszkretizációja révén jönnek létre.
Feladat:
Implementáljon egy 3D-s grafikus keretprogramot, amely egy fájlból betöltött görbeháló hurkait felületekkel tölti ki az [1] és/vagy [2] cikkben leírt algoritmus alapján. A program biztosítson lehetőséget a görbék interaktív módosítására is.
Ajánlott irodalom:
[1] T. Stanko, S. Hahmann, G-P. Bonneau, N. Saguin-Sprynski. Surfacing curve networks with normal control. Computers & Graphics, Vol. 60, pp. 1-8, 2016.
[2] H. Pan, Y. Liu, A. Sheffer, N. Vining, C. Li, W. Wang. Flow Aligned Surfacing of Curve Networks. ACM Transactions on Graphics, Vol. 34(4), paper #127 , 2015.
Követelmények: alapismeretek a számítógépes grafikában, érdeklődés a 3D számítógépes geometria iránt, és programfejlesztési készség.