Áttétel nélküli szervóhajtás szabályozása (SZTAKI)

Konzulens:
Dr. Kiss Bálint
Kölső konzuelns:
Gózse István
External supervisor e-mail:
gozse@sztaki.hu
Tárgy:
Önálló laboratórium - Irányítórendszerek ágazat, BSc Vill.
Önálló laboratórium 1 - Irányítórendszerek főspecializáció, MSc Vill.
Önálló laboratórium 2 - Irányítórendszerek főspecializáció, MSc Vill.
Hallgatói létszám:
1
Folytatás:
Szakdolgozat / Diplomaterv
Leírás:
A hallgató feladata egy már kész mérőberendezés segítségével egy BLDC motor identifikált modelljének elkészítése, valamint a kaszkád felépítésű szabályozó köreinek megadott követelmények szerinti hangolása. Az elkészített projekt egy kísérleti repülőgépen kap majd helyet, amin az úgynevezett aerolasztikus flutter jelenség csillapítását segíti majd.

A repülőgépen a motornak max.
±45-os kitérésére lehet számítani és a kb. 8-12 Hz frekvenciájú flutterrel szemben kell minél nagyobb sávszélességgel beavatkozni. Erre a hajtásra azért van szükség, mert a repülőknél használt kereskedelemben kapható szervómotorok határfrekvenciája túl alacsony. A hallgató a feladatot az EASII - Elmo Application Studio II - szoftver környezet segítségével oldja meg. Az EASII kifejezetten egy szervó motor
meghajtó áramkör programozásához készült felhasználóbarát program. A program a meghajtó áramkör segítésével különféle motorok identifikációját, valamint szabályozó tervezését segíti.

A hallgató számára egy már előre elkészített tesztpadot biztosítunk, ami segítségével kifejezetten az identifikációs és szabályozó tervezési feladatokra lehet koncentrálni.

A kitűzött feladat az alábbi részfeladatokra bontható:
EASII program megismerése
Diszkrét idejű modell előállítása, megadott terhelés mellett
EASII által biztosított kaszkádosított szabályozó körök megfelelő beállítása
Eredmény dokumentálása