Elektronikus szervokormány modell identifikációja (Thyssenkrupp)

Konzulens:
Dr. Kiss Bálint
Kölső konzuelns:
Dr. Fazekas Csaba
External supervisor e-mail:
csaba.fazekas@thyssenkrupp.com
Tárgy:
Önálló laboratórium 1 - Irányítórendszerek főspecializáció, MSc Vill.
Önálló laboratórium 2 - Irányítórendszerek főspecializáció, MSc Vill.
Önálló laboratórium 1 - Intelligens beágyazott mecha. rendsz. szakir., MSc Mecha.
Hallgatói létszám:
1
Folytatás:
Szakdolgozat / Diplomaterv
Leírás:
Manapság szinte minden modern autóban megtalálható az elektromos kormányrásegítő rendszer (EPAS – Electric Power Assisted Steering), mely segíti a vezetőt az autó irányításában biztosítva ezáltal a megfelelő vezetési élményt. 
A korábban elterjedten használt hidraulikus rendszerhez (HPAS – Hydraulic Power Assisted Steering) képest az elektromos rendszerekben a rásegítést egy villanymotor segítségével oldják meg, melynek nyomatéka tág határok között szabadon meghatározható. A villanymotor vezérlését végző ECU-n futó vezérlő SW révén a rásegítés mértéke könnyen szabályozható, így sokkal több és intelligensebb vezetőt segítő funkció valósítható meg. A Thyssenkrupp Component Technology Hungary által fejlesztett EPAS rendszerekben úgynevezett oszlopnyomaték szabályozó (CTC – Column Torque Controller) eljárást alkalmazunk a rásegítő nyomaték kiszámítására. Ennek egyik legnagyobb előnye, hogy a vezető által a kormányon érzendő nyomaték közvetlenül beállítható.

ColPAS rendszereket, melyekben a rásegítő villanymotor a kormányoszlopra van szerelve, csak az ún. 3dof-os lineáris modellel tudjuk pontosabban leírni. A modell felállításához szükséges a valós rendszer paramétereinek ismerete, melyeket mérések alapján paraméter identifikációval kell meghatározni. Ehhez ki kell dolgozni az identifikációs méréseket, meg kell határozni az identifikáció algoritmust, ill. ki kell dolgozni az identifikáció jóságát megadó eljárást. Jelen diplomamunka a fent említett identifikációs eljárás és annak validációjának a kifejlesztését foglalja magában.

A munkához a Thyssenkrupp Component Technology Hungary Kft. szakmai konzulenst, technikai hátteret és eszköztárat biztosít. A munkavégzés helye a cég budapesti telephelye.

Tanulmányi előkövetelmények: szabályozástechnikai ismeret, MATLAB/Simulink ismerete.