Robotfoci szimulációs környezetének fejlesztése

Konzulens:
Dr. Harmati István
Tárgy:
Önálló laboratórium 1 - Irányítórendszerek főspecializáció, MSc Vill.
Önálló laboratórium 2 - Irányítórendszerek főspecializáció, MSc Vill.
Hallgatói létszám:
1
Folytatás:
Szakdolgozat / Diplomaterv
PhD
TDK dolgozat
Leírás:
A kutatási projekt ismertetése:
Komplex robotikai feladatok sikeres elvégzéséhez sok esetben autonóm ágensek hatékony koordinációjára van szükség, amely a robotfoci keretében behatóan vizsgálható. A tanszék Intelligens Robotok Laboratóriumában elindult kutatási projektben a következő feladatok megoldása és fejlesztése szükséges:
1.         Robotfoci szimulációs környezetének megvalósítása
2.         Magasszintű csapatstratégiák kutatása és szimulációja.
3.         Robotfoci hardware eszközeinek megépítése/beszerzése
4.         Hardware eszközök felprogramozása: irányítási algoritmusok, érzékelés/képfeldolgozási módszerek, hardware eszközök közötti kommunikáció.
A téma ismertetése:
            A téma keretében a robotfoci projekt első pontjában vázolt feladat, a robotfoci szimulációs környezetének fejlesztése a cél ami a következő programmodulokat tartalmazza:
1.      Keretprogram. A keretprogram dolgozza fel egyes programmodulok által szolgáltatott információt, felügyeli a szimulációt és a vezérli a megjelenítő modult. Megvalósítása C# és Matlab alatt történik.
2.      Szimulációt végző modul. A robotcsapatoktól érkező információk alapján leszimulálja a robotok és a labda mozgását. Megvalósítása C# és Matlab környezetben történik.
3.      Hálózati kommunikációt felügyelő modul. A keretprogram (mint szerver) és a robotcsapatokat felügyelő programmodulok (mint kliensek) közötti hálózati kommunikációért felelős. A feladat keretében egy általános kliens template Matlab alatti megvalósítása a cél.
4.       Megjelenítő modul. A keretprogramtól kapott szimulációs eredményeket grafikusan megjeleníti OpenGL környezetben.
5.       Képfeldolgozó modul. A kamerarendszertől, illetve az azt kiszolgáló programtól kapott adatok feldolgozésa.
A modulok  alapszinten elkészültek, az önálló laboratórium keretében azok továbbfejlesztése a cél.
A jelentkezés feltételei: Programozási (C#), OpenGL, Matlab, és robotika ismeretek, angol nyelvtudás.