Objektumazonosítás és pózbecslés sziluettképekből

Konzulens:
Dr. Szécsi László
Kölső konzuelns:
Tari Árpád
External supervisor e-mail:
Arpad.Tari@kotem.com
Tárgy:
Önálló laboratórium - Szoftverfejlesztés és rendszertervezés specializáció, BSc Info.
Önálló laboratórium 1 - Vizuális informatika főspecializáció, MSc Info.
Önálló laboratórium 2 - Vizuális informatika főspecializáció, MSc Info.
Önálló laboratórium 1 - Intelligens beágyazott mecha. rendsz. szakir., MSc Mecha.
Hallgatói létszám:
1
Folytatás:
Szakdolgozat / Diplomaterv
PhD
TDK dolgozat
Leírás:
ipari gyártási folyamatokban gyakran van szükség olyan minőségellenőrzési technikákra, ahol a gyártmányokon pontokat mérnek. A tárgyat valamilyen mérőasztalra helyezik, és lézerszkennerrel, vagy érintésérzkény szondával letapogatják. Különösen az utóbbi esetben fontos, hogy ismert legyen, pontosan milyen tárgy van az asztalon, és milyen helyzetben. Ez hosszas kézi beállítást igényelhet.

A mérőasztal könnyen cserélhető alulról megvilágított üvegre, és egy kamerával egyszerűen készíthető felülnézeti kép. Az így kapott sziluettből kell a tárgyat azonosítani CAD modellek egy halmazából, illetve az elhelyezkedését, orientációját becsülni.

Az azonosításhoz a gépi tanulás (deep learning, convolution neural networks) eszköztárát lehet bevetni, hiszen tanító adatként használható nézeti képeket könnyen és gyorsan elő tudunk állítani a CAD modellből. A pózbecsléshez ugyanezt lehet kihasználni, és valamilyen képekre vagy alakzatokra értelmezett közelségi metrikát választva a kapott képhez legközelebbi szintetikus nézetet megkeresni. Fontos a sebesség, ezért GPU-alapú megoldásra van szükség.

Az önálló labor keretében egy éppen megkezdett kutatási folyamatba lehet bekapcsolódni, több megközelítés kipróbálásában részt venni, valamint társszerzőként szerepelni az eredményeket közlő publikációban.

A kutatás a KOTEM kft-vel együttműködésben folyik (kotem.hu), ők vetették fel a mérnöki problémát, és szakmai konzultációt biztosítanak---de a munka nagyrészt a belső konzulens irányításával folyik.