Autonóm robotok kooperatív irányítása stratégiai célok megvalósításához

Konzulens:
Dr. Harmati István
Tárgy:
Önálló laboratórium - Szoftverfejlesztés és rendszertervezés specializáció, BSc Info.
Önálló laboratórium - Irányítórendszerek ágazat, BSc Vill.
Önálló laboratórium 1 - Irányítórendszerek főspecializáció, MSc Vill.
Önálló laboratórium 2 - Irányítórendszerek főspecializáció, MSc Vill.
Hallgatói létszám:
6
Folytatás:
Szakdolgozat / Diplomaterv
PhD
Leírás:

A kutatási projekt ismertetése:

Elosztott irányítási rendszerek együttműködése sokszor elengedhetetlen feltétele egy közös cél elérésének. Tipikus eset, amikor az egy csapatba tartozó mozgó járművek (földön vagy levegőben) egymás között megosztják a célokat és kialakítják stratégiájukat a célra tartás megvalósítására és előírt célfüggvény optimalizálására. A cél hatékony eléréséhez a csapatot sokszor formációkba kell szervezni illetve elosztott mozgástervezéssel az ágenseket előnyös pozíciókba kell juttatni.

A feladat célja olyan kooperatív irányítási stratégiák kidolgozása ember nélküli mozgó járművekre, amelyek az ágensek megfelelő mozgáskoordinációjával lehetővé teszik stratégiai cél elérését (pl. egy terület biztosítása, behatolók semlegesítése, célpont követése stb., kézilabda stratégia, mobilis robotok feltöltési stratégiája "tankerrel"). A kidolgozott módszerek valós fizikai mintarendszeren infra irányítású miniatűr robotcsapatokon (játék tankok) tesztelendők.

A feladatot az alábbi lépésekben célszerű elvégezni:

1)                Irodalomkutatás. A létező kooperatív stratégiák, játékelméleti módszerek, elosztott mozgáskoordináció és formáció-irányítási koncepciók megértése, elsajátításuk a szakirodalomból.

2)                A létező kooperatív algoritmusok összehasonlítása, az egyes algoritmusok előnyeinek és hátrányainak összevetése.

3)                A létező koordinált mozgástervezési algoritmusok szoftver implementációja és azok továbbfejlesztése, tesztelése.

4)                A megvalósított módszerek implementálása mikrokontroller vezérlésű mobilis robotokon.

A jelentkezés feltételei: Alapos matematikai tudás, Matlab ismeretek, angol nyelvtudás,

Előny: robotika és szoft computing ismeretek.