3D dinamikus utcai környezet elemzése önjáró autók szenzoraival (SZTAKI)

Konzulens:
Dr. Kiss Bálint
Kölső konzuelns:
Benedek Csaba
External supervisor e-mail:
benedek.csaba@sztaki.mta.hu
Tárgy:
Önálló laboratórium - Irányítórendszerek ágazat, BSc Vill.
Önálló laboratórium 1 - Irányítórendszerek főspecializáció, MSc Vill.
Önálló laboratórium 1 - Vizuális informatika főspecializáció, MSc Info.
Hallgatói létszám:
2
Folytatás:
Szakdolgozat / Diplomaterv
TDK dolgozat
Leírás:
Napjaink érzékelői forradalmasították a 3D információgyűjtést. Az autós fedélzeti Lidar szkennerek, kamerarendszerek és navigációs szenzorok nagy időbeli, de limitált térbeli felbontású méréssorozatokat rögzítenek, ahol a környezeti takarási jelenségek és a rövid megfigyelési idő korlátozzák a begyűjthető információt.

Az újgenerációs térinformatikai rendszerek (GIS) nagy térbeli részletezettségű 3D térképet tárolnak a városról sűrű pontfelhők, fényképek, és szemantikai metaadatok formájában. Itt nagy kihívás a térfelmérések magas költsége, gazdaságos kiértékelése, és a meta-adatok folyamatos frissítése.

A laborfeladat résztvevője egy kutatási folyamatba kapcsolódhat be, melynek fő célja az instant autós érzékelés és a GIS rendszerekben található információk együttes kiaknázásának támogatása olyan új algoritmikus eszköztárral, amivel az önjáró autók valós időben, döntésük előkészítéséhez juthatnak releváns GIS információkhoz, valamint lehetőség nyílik a járművek szenzoradatait GIS bővítéshez és frissítéshez felhasználni.

Ajánlott ismeretek/érdeklődési kör:

Képfeldolgozás vagy 3D ponthalmazok kezelése
Mesterséges intelligencia és gépi tanulás alapok
Használható programozási nyelvek: C++, Python

A csoport SZTAKI-s holnapja: