Agy-gép interfészek fejlesztése tanuló algoritmusok alkalmazásával

Konzulens:
Dr. Harmati István
Külső konzulens vagy kontakt:
Rácz Melinda
External supervisor e-mail:
racz.melinda.9157@gmail.com
Tárgy:
Önálló laboratórium - Irányítórendszerek ágazat, BSc Vill.
Önálló laboratórium 1 - Irányítórendszerek főspecializáció, MSc Vill.
Önálló laboratórium 2 - Irányítórendszerek főspecializáció, MSc Vill.
Önálló laboratórium 1 - Egészségügyi mérnök, MSc Eü.
Önálló laboratórium 2 - Egészségügyi mérnök, MSc Eü.
Hallgatói létszám:
2
Folytatás:
Szakdolgozat / Diplomaterv
Leírás:

Az agy-gép interfészek (brain-computer interfaces, BCIs) olyan alkalmazások, amik a felhasználó idegi aktivitását számítógép által értelmezhető utasításokká képesek alakítani. Fő alkalmazási területük még napjainkban is agyvérzéses vagy traumatikus eredetű agyi sérüléssel rendelkező páciensek rehabilitációja, de a közelmúltban megjelent, a szórakoztató elektronika tárgykörébe tartozó egyszerűen alkalmazható hardver- és szoftvereszközök jelentősége is növekszik.

Az agy-gép interfészek nagy változatosságot mutatnak egyrészt az idegi aktivitások rögzítésének, másrészt azok feldolgozásának módjában. A legegyszerűbben alkalmazható BCI-k EEG alapúak (ezek a teljes agyfelszínről származó, de zajos és rossz térbeli felbontású adattal dolgoznak), míg a legspecializáltabb változatok az idegszövetbe ültetett elektródák segítségével rögzített jeleket dolgoznak fel (ez a megoldás lehetővé teszi egyes konkrét neuronok aktivitásának megkülönböztetését is); a szoftveres háttér többségében valamilyen tanuló algoritmuson alapul (SVM, PCA, neurális háló, stb.), nagy teret engedve a programozói kreativitásnak.

A hallgató feladata a Természettudományi Kutatóközpont Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézetének Integratív Idegtudományi Kutatócsoportjával együttműködve az elérhető (fizikai) jelrögzítő mechanizmusokhoz feldolgozó algoritmus illesztése korszerű, gépi tanulást megvalósító algoritmusok alkalmazásával.

A jelentkezőtől elvárt a témához kapcsolódó irodalom megértéséhez elegendő angol nyelvtudás valamint a Python nyelv és az azt kiegészítő, AI alkalmazások implementálásához szükséges csomagok (NumPy, scikit-learn, Keras, stb.) használatának elsajátítására vonatkozó hajlandóság.

Szint: BSc, MSc.