Adagyűjtési és jelfeldolgozási feladatok Eötvös-inga kísérletekhez (Wigner Fizikai Kutatóintézet & BME Általános- Felsőgeodézia Tanszék)

Konzulens:
Dr. Kiss Bálint
Külső konzulens vagy kontakt:
Mező György
External supervisor e-mail:
mezo.gyorgy@csfk.org
Tárgy:
Önálló laboratórium - Szoftverfejlesztés és rendszertervezés specializáció, BSc Info.
Önálló laboratórium - Irányítórendszerek ágazat, BSc Vill.
Önálló laboratórium 1 - Irányítórendszerek főspecializáció, MSc Vill.
Önálló laboratórium 1 - Intelligens beágyazott mecha. rendsz. szakir., MSc Mecha.
Hallgatói létszám:
2
Folytatás:
Szakdolgozat / Diplomaterv
TDK dolgozat
Leírás:

Az Eötvös-ingák (ezt a kifejezést itt most konstrukciójukban némileg eltérő, de azonos elven működő berendezésekre összefoglalóan használjuk) az őket sok területen azóta kiváltó, más elven működő mérőrendszerek megjelenése előtt széles körben használatosak voltak például olajmezők feltárásakor. Ezek az ingák manapság második aranykorukat érik, elsősorban fizikai alapkutatásokat kiszolgálva. Az annak idején kézzel végzett mérések automatizálása, korszerű jelfeldolgozó módszerek alkalmazása, valamint a környezeti paraméterek monitorozása szükségesek ahhoz, hogy a ingákra alapozott mérőkörök adatait a szakértő fizikusok megfelelő módon értelmezni tudják.

A projekt célja, hogy a Wigner Fizikai Kutatóközponttal és a BME Általános- Felsőgeodézia Tanszékkel együttműködve egy több Eötvös-ingát tartalmazó mérőrendszer álljon fel, amely az ingák adatai mellett több ponton mért környezeti jellemzőket (nyomás, hőmérséklet, pártartalom, hűtő/fűtő egységek működése) is rögzít. Ideiglenesen telepített további mérőeszközök egyéb paramétereket is szolgáltathatnak (dőlésszögek, gyorsulások). A feladat része, hogy a mérőrendszer adatai egységes rendszerben, könnyen visszakereshető formában és különböző megjelenítő rétegeken keresztül legyenek hozzáférhetők. A hallgató az adatgyűjtő és archiváló alrendszer fejlesztésébe kapcsolódik be, részt vesz annak kialakításában, és egyes jelfeldolgozó (pl. szűrő eljárások, korrelációvizsgálat) szolgáltatások implementálásban is.

A munka egyes elemei a BME-n kívüli telephelyen végzendők, amelyek a járványügyi rendszabályok betartása mellett látogathatók.

Előnyt jelentenek az alábbi ismeretek: Phyton/Matlab/LabView programozási nyelvek, adatbáziskezelés, adatgyűjtő protokollok.