Anatómiai paraméterek meghatározása geometriai modellezés gegítségével

Konzulens:
Dr. Benyó Balázs István
Tárgy:
Önálló laboratórium - Szoftverfejlesztés és rendszertervezés specializáció, BSc Info.
Hallgatói létszám:
1
Folytatás:
Szakdolgozat / Diplomaterv
Leírás:

A gerincoszlopot érintő kóros mozgásszervi elváltozások diagnosztizálásakor a gerincoszlop számos geometriai paraméterét felhasználják. Ezen geometriai paraméterek meghatározása általában manuális eljárással történik. A gerinccsigolyatest paraméterekkel személyre, ill. egész pontosan gerinccsigolyára szabható modelljének felhasználásával, azok betegről készített CT felvételéhez regisztrálásával a gerincoszlop legtöbb geometriai paramétere automatikus meghatározható. Egy ilyen eljárásnak a diagnosztikai feladatok elvégzésekor, ill.
a gerincoszlopot érintő kutatások során igen nagy haszna van, segítségével olyan adatbázis hozható létre, ill. olyan elemzések végezhetők el, melyek jelenleg nem állnak rendelkezésre.

A jelentkező hallgató feladata, hogy képfeldolgozó módszerek adaptálásával, ill. új módszerek kidolgozásával tegye lényegesen egyszerűbbé és gyorsabbá a gerinccsigolyatest a meglévő paraméterezhető geometriai modell paramétereinek terstreszabását és implementálja ezeket a módszereket a meglévő szoftver környezetbe, melyek így lehetővé fogják tenni a modell gyors illesztését a beteg gerinccsigolyájára.
Elvégzendő feladatok:
  •  Irodalomkutatás, korábban a témában született modellek és módszerek, alkalmazott szoftverek környezetek megismerése, értékelése.
  •  Konzulensei segítségével válasszon ki képfeldolgozó módszereket, melyek megkönnyítik a gerinccsigolyatest modell paraméterekkel személyre, ill. gerinccsigolyára szabását.
  •  Dolgozza ki és implementálja a kiválasztott módszereket, melyek lehetővé teszik a definiált modell gyors gerinccsigolyára illesztését.
  •  Végezze el a gerinccsigolyatestek regisztrációját megfelelő számú CT felvételen úgy, hogy az eredményeket mind műszaki, mind egészségügyi szempontok alapján ki tudja értékelni.

Tanszéki konzulens:
dr. Benyó Balázs, IB325, 463-1416
dr. Szlávecz Ákos