Vasúti biztosítóberendezések OPC-UA alapú diagnosztikai alrendszerének fejlesztése

Konzulens:
Markovits Tibor Gergely
Tárgy:
Önálló laboratórium - Szoftverfejlesztés és rendszertervezés specializáció, BSc Info.
Önálló laboratórium - Irányítórendszerek ágazat, BSc Vill.
Önálló laboratórium 1 - Irányítórendszerek főspecializáció, MSc Vill.
Önálló laboratórium 1 - Irányító és látórendszerek MSc. főspec.
Önálló laboratórium 2 - Irányító és látórendszerek MSc. főspec.
Hallgatói létszám:
2
Folytatás:
Szakdolgozat / Diplomaterv
Leírás:
A modern, elektronikus vasúti biztosítóberendezések karbantartása olyan korszerű diagnosztikai alrendszereket igényel, mely segítségével a vasúti infrastruktúra magas színvonalon, minimális beavatkozással üzemeltethető. Az ilyen diagnosztikáknak intuitív módon kell segítséget nyújtania a karbantartóknak egy esetleges meghibásodás során, ugyanakkor támogatnia kell a különböző prediktív karbantartási módszereket, mely a rendszer rendelkezésre állását nagy mértékben javítani tudja.
Az Európai Vasúti Ügynökség (ERA) irányelvei között szerepel az infrastruktúra üzemeltetők által kezdeményezett egységes architektúra és interfész definíció a biztosítóberendezések számára, mely nagy kihívást állít a diagnosztikai alrendszerek elé. A EULYNX konzorcium által rögzített OPC-UA kifejezetten ezt a problémát hivatott megoldani, mely objektum-orientált módszerekkel segít az egyes alrendszerek diagnosztikai adatainak összegyűjtésében és értelmezésében.
A feladat a tanszéken folyó elosztott logikájú vasúti biztosítóberendezés kutatás-fejlesztés projekt diagnosztikai alrendszerének fejlesztése az OPC-UA protokoll felhasználásával, vasúti objektumonként egy dedikált mikrokontrolleren történő web szerver alkalmazásba integrálva.