Level-2 Bootloader megvalósítása és kapcsolódó funkciófejlesztések

Konzulens:
Rácz György
Külső konzulens vagy kontakt:
Pecsérke Tamás (Prolan Irányítástechnika zrt)
Tárgy:
Önálló laboratórium - Szoftverfejlesztés és rendszertervezés specializáció, BSc Info.
Önálló laboratórium - Irányítórendszerek ágazat, BSc Vill.
Önálló laboratórium 1 - Irányítórendszerek főspecializáció, MSc Vill.
Önálló laboratórium 1 - Irányító és látórendszerek MSc. főspec.
Önálló laboratórium 2 - Irányító és látórendszerek MSc. főspec.
Hallgatói létszám:
1
Folytatás:
Szakdolgozat / Diplomaterv
Leírás:
Egy rendszerben felhasznált mikrovezérlők rendelkeznek beépített (ROM-ban tárolt) bootloaderrel, mely a gyártó által meghatározott protokollon kommunikál a UART interfészen. Ez a fixen beépített bootloader azonban nem ad elég szolgáltatást, ezért a készítendő Level-2 Bootloader (L2BOOT) szoftver célja, hogy az eredeti protokollal kompatibilis legyen, de bővebb funkcionalitást nyújtson különböző további felhasználási esetekre. A L2BOOT szoftverrel egy szerviz modulnak kell tudnia kommunikálni, az együttműködésüknek pedig további szolgáltatások megvalósítását kell lehetővé tennie.

Feladatok:
•    Az L2BOOT szoftvernek meg kell valósítania a gyártó által meghatározott protokollt.
•    Az L2BOOT szoftverrel kommunikáló (beágyazott Linux operációs rendszeren futó) célszoftvernek  meg kell valósítania a gyártó által meghatározott protokollt.
•    A célszoftvernek a mikrokontroller oldali L2BOOT szoftvert a beépített bootloader felhasználásával be kell tudni tölteni.
•    A célszoftvernek az érvényes parancsok hatására különböző szolgáltatásokat kell tudnia végrehajtani az L2BOOT szoftver közreműködésével. A legfontosabb ilyen funkció kijelölt memória adatok frissítése, a többi adat és program memória megváltoztatása nélkül.