Objektumok felismerése radar adatpontok felhasználásával (Continental)

Konzulens:
Dr. Szántó Mátyás
Tárgy:
Önálló laboratórium 1 - Irányítórendszerek főspecializáció, MSc Vill.
Önálló laboratórium 2 - Irányítórendszerek főspecializáció, MSc Vill.
Önálló laboratórium 1 - Vizuális informatika főspecializáció, MSc Info.
Önálló laboratórium 2 - Vizuális informatika főspecializáció, MSc Info.
Önálló laboratórium 1 - Irányító és látórendszerek MSc. főspec.
Önálló laboratórium 1 - Vizuális informatika MSc. főspec.
Hallgatói létszám:
1
Folytatás:
Szakdolgozat / Diplomaterv
TDK dolgozat
Leírás:
Az autóiparban évtizedek óta alkalmaznak olyan autóipari radar eszközöket, melyek rádiófrekvenciás jeleket kibocsátva és azokat érzékelve alkalmasak a jármű előtt haladó objektumok sebességének és távolságának mérésére. Ezt az információt később olyan, a mai autókban márszériafelszereltségként kapható vezetéstámogató funkciók használják fel, mint az adatpív sebességtartó automatika, a vészfékező asszisztens vagy a holttérfigyelő rendszerek.

Az autonóm és vezetéstámogató rendszerek a radar eszközökből érkező jeleket rendszerint más modalitású érzékelők jeleivel asszociálják, fúzionálják, hogy ezáltal redundáns információhoz jussanak a környezet pillanatnyi állapotáról. A radar interfészen érkező jelek nagy spektrumot fognak át, egészen az egyes vevő antennák által érzékelt, modulált jelektől a már előfeldolgozott, objektumokká csoportosított jelekig. Az objektumok felismerésének folyamata többlépcsős, mely alapjaiban határozza meg ezeknek az eszközöknek a felhasználását későbbi vezetéstámogató funkciókban.

A hallgató feladata egyolyan algoritmus implementációja és kvantitatív kiértékelése, mely a lehető legalacsonyabb szintű, publikusan elérhető radar adathalmazok felhasználásával, a pontok csoportosításával objektum szintű kimenetet továbbít. A feladat része az adatpontok beolvasása, feldolgozása, csoportosítása és zajszűrés alkalmazása egy időben és térben követett objektumlistában.

A feladat megoldásához a hallgató a Continental AI Development Center munkatársaitól kap segítséget.