Parkinson kórban szenvedő betegek diagnosztikai és terápiás döntéshozatalt támogató adatgyűjtő és kiértékelő rendszer

Konzulens:
Dr. Benyó Balázs István
Tárgy:
Önálló laboratórium - Szoftverfejlesztés és rendszertervezés specializáció, BSc Info.
Hallgatói létszám:
2
Folytatás:
Szakdolgozat / Diplomaterv
PhD
TDK dolgozat
Leírás:

A Parkinson kórban szenvedő és az ún. esszenciális tremoros betegek mozgászavarainak kvantitatív módszerrel történő mérése alapvető fontosságú a betegek diagnosztikája és terápiája során. A mobil eszközök megjelenése ezen mérések tekintetében is új lehetőségeket kínál. A diagnmosztikai alkalmazáson felül megteremti a lehetőségét az ún. biofeedback alapú kezelési eljárások széles körű bevezetésének. A mobil eszközök segítségével olyan megfizethető árú, és könnyen hozzáférhető megoldás kifejlesztése válik lehetőség, amelynek segítségével otthonról is elérhetővé válna a tremor és további Parkinson kórra jellemző tünetek vizsgálata, és azok hosszútávú műszeres monitorozása.


A témát választó hallgatóknak lehetősége lesz egy mobil alkalmazás alapú diagnosztikai célú adatgyűjtő környezet kidolgozására és a környezetbe beágyazott kvantitatív kiértékelésre alkalmas diagnosztikai módszerek implementációjára.


Konkrét feladatok:

  • Parkinson kórban szenvedő, ill. esszenciális tremoros betegek mozgászavarainak értékelésére szolgáló módszerek összegyűjtése, megismerése.

  • Mobil alkalmazás alapú diagnosztikai célú adatgyűjtő környezet tervezése és kidolgozása Parkinson kórban szenvedő, ill. esszenciális tremoros betegek mozgászavarainak értékelésére.

  • Kórházi adatgyűjtés megtervezése és megvalósítása.

  • A kidolgozott környezet verifikációja, majd valós betegadatok segítségével történő validációja.

  • Az eredmények értékelése mérnöki és orvosi szempontok alapján.