Nem invazív vércukor mérés lehetőségeinek vizsgálta

Konzulens:
Dr. Benyó Balázs István
Külső konzulens vagy kontakt:
Dr. Nagy, Balázs Vince
External supervisor e-mail:
nagyb@mogi.bme.hu
Tárgy:
Önálló laboratórium - Irányítórendszerek ágazat, BSc Vill.
Hallgatói létszám:
1
Folytatás:
Szakdolgozat / Diplomaterv
Leírás:

Az ember vércukorszintjének mérésére számos módszer áll rendelkezésre, azonban azok szinte mindegyike invazív módszer, annak ellenére, hogy nem invazív módszer kidolgozására nagy igény mutatkozik. A szervezetben levő vér alkotóelemeiről, ill. azok aktuális koncentrációjáról elvileg információt kaphatunk különböző hullámhosszúságú fénnyel történő átvilágítás vagy szövetekről visszaverődő fény mérése során. Ez a fizikai jelenség megteremti az elvi lehetőségét nem invazív módon történő vércukor mérésre, mely lényegesen megkönnyítheti a klinikai és otthoni környezetben történő vércukormérést. A módszer gyakorlatban történő alkalmazásához még számos kutatási és technikai kérdést kell tisztázni.

A jelentkező hallgató feladata a vércukor szint mérésére alkalmas lehetséges non-invazív módszerek kidolgozásához kapcsolódó kutatási feladatokba történő bekapcsolódás, a mérési módszer megvalósításához szükséges elektronika tervezéséhez és kivitelezéséhez szükséges kísérletekbe történő közreműködés.

Elvégzendő feladatok:

  • A vércukorszint mérésére alkalmas módszerek témában irodalomkutatás, a fényelnyelésre és visszaverődésre alapuló mérési módszereket megvalósító eszközök vizsgálatához alkalmazható technológiai környezet megismerése.

  • A mérési módszer megvalósításához szükséges elektronika tervezéséhez és kivitelezéséhez szükséges kísérletekbe történő közreműködés.

  • A munka lezárásaként értékelje az elért eredményeket mind orvosi, mind mérnöki szempontból.