Koponyaűri vérzések felismerését támogató módszerek kidolgozása

Konzulens:
Dr. Benyó Balázs István
Külső konzulens vagy kontakt:
Dr. Viola Árpád
Tárgy:
Önálló laboratórium - Szoftverfejlesztés és rendszertervezés specializáció, BSc Info.
Önálló laboratórium 1 - Egészségügyi mérnök, MSc Eü.
Hallgatói létszám:
3
Folytatás:
Szakdolgozat / Diplomaterv
Leírás:


Az ún. intrakraniális (koponyaűri) bevérzések esetén a vér az agykéreg és az agyűri régiók közötti térbe jut a koponyaüregen belül. A vérzés oka lehet sérülés, érrendszeri rendellenesség vagy egyéb szervi probléma. A koponyaűri bevérzések súlyos szövődményekkel járhatnak, az agy sérülését okozhatják és a beteg veszélyes állapotba kerülhet.


A koponyaűri bevérzések időben történő felismerése és gyors kezelése kritikus fontosságú az ellátás szempontjából, mivel a gyors diagnózis és intervenció növelheti a túlélés valamint a betegség utáni rehabilitáció esélyeit. A gyakorlatban azonban nem könnyű eldönteni, hogy egy adott CT felvételen található-e vérzés a koponyán belül, és ha igen, akkor annak mekkora kiterjedése és pontosan az agy melyik részét érinti a vérzés. Ennek oka lehet a vérzés kis kiterjedése, vagy az, hogy a vérzés bizonyos területeken elkezdett felszívódni, így nehéz megkülönböztetni az egészséges agyszövettől.


Az önálló laboratóriumi munka célja olyan környezet létrehozása, amely támogatni képes az agyi bevérzések felismerését és a vérzés helyének megállapítását.


A munka során tervezzük meglévő mesterséges intelligencia módszerek továbbfejlesztését, adatannotációs környezet és annotált adatbázis létrehozását.


A munkához rendelkezésre állnak CT felvételek, a tervezett munkát külső konzulensként Dr. Viola Árpád idegsebész főorvos támogatja.