A kódminőség vizsgálata gépi tanulás alkamazásával (mesterséges intelligenciával)

Konzulens:
Dr. Goldschmidt Balázs
Tárgy:
Önálló laboratórium - Szoftverfejlesztés és rendszertervezés specializáció, BSc Info.
Önálló laboratórium 1 - Vizuális informatika főspecializáció, MSc Info.
Önálló laboratórium 2 - Vizuális informatika főspecializáció, MSc Info.
Önálló laboratórium (BMEVIIIA377)
Hallgatói létszám:
3
Folytatás:
Szakdolgozat / Diplomaterv
PhD
TDK dolgozat
Leírás:
A szoftverfejlsztés egyik kulcskérdése a minőség biztosítása. Ez áll a "szoftverkrízis" feloldásának hátterében évtizedek óta. Több megoldás is napvilágot látott (statikus tipizálás, fejlesztési módszertanok, stb). Az elérhető számítási kapacitás elért egy olyan szintet, ahol gépi tanulás alkalmazásával lehetővé válik korábban csak emberi tevékenységgel biztosítható feladatok elvégzése. 

Másik oldalról elértünk egy olyan szintet, ahol nyilvánosan elérhető adatbázisokból (pl. Github) letölthető és vizsgálható nagyon sok, különböző méretű szoftverprojekt eredménye (forráskód és metaadatok, pl bugfix leírások).  

Cél az, hogy ezt a két lehetőséget ötvözve olyan rendszert alkossunk, amelyet a kódminőség javítására tudunk felhasználni. 

A témát választó hallgató feladata megismerni az elérhető gépi tanulást támogató rendszereket, valamint feltérképezni a Github és hozzá hasonló repository-k képességeit és tárolt adatait. Felmérni, hogy ezek ötvözésével hogyan ismerhető fel a kódminőség és ez hogyan csatolható vissza a különböző fejlesztési módszertanokba.