Pilóta nélküli repülőgép szabályozórendszerének repülési tesztre felkészítése (SZTAKI)

Konzulens:
Dr. Kiss Bálint
Kölső konzuelns:
Vanek Bálint
External supervisor e-mail:
vanek@sztaki.hu
Tárgy:
Önálló laboratórium - Irányítórendszerek ágazat, BSc Vill.
Önálló laboratórium 1 - Irányítórendszerek főspecializáció, MSc Vill.
Önálló laboratórium 2 - Irányítórendszerek főspecializáció, MSc Vill.
Hallgatói létszám:
1
Folytatás:
Szakdolgozat / Diplomaterv
Leírás:
A hallgató feladata a FLEXOP EU H2020 projekt keretében egy már kész Raspberry PI/ beágyazott Linux alapú robotpilóta rendszerhez a merevtestszerű mozgást szabályozó „baseline” szabályozó hangolása és a 2019-es repülési szezonban a müncheni EDMO reptéren repülési tesztek támogatása.

A szabályozó egy olyan kísérleti repülőgépen kap majd helyet, amin az úgynevezett aerolasztikus flutter jelenséget figyeljük meg és adatokat fognak szolgáltatni a szárny rugalmas viselkedését illetően.

A pilóta nélküli repülőgép és a földi irányító központ között a biztonságos repülés követelményeit figyelembe véve egy 433 MHz-es elsődleges telemetria modul szolgáltatja a főbb repülési paramétereket, azonban minden repülést követően a fedélzeti adatok analízise után a szabályozókat finomhangolni kell. Ezen túl a repülési tesztek különböző stádiumában különböző kísérleteket kell a csapatnak elvégeznie (szimpla útvonal követés, nagy bedöntésű konstans terhelés, majd fokozatos gyorsítás, illetve rendszer identifikációs gerjesztő jelek melletti repülés), ami a szabályozók felkészítését, tesztelését és dokumentációját igényli.  

A hallgató számára egy már előre elkészített szoftver/hardver környezetet biztosítunk, ahol hardware-in-the-loop környezetben lehet a feladatot elkezdni, amit az elkészült szabályozási algoritmusok repülőgép fedélzeti implementációja követ. 

A kitűzött feladat az alábbi részfeladatokra bontható:
  1. Robotpilóta és földi irányító központ hardveres és szoftveres környezetének megismerése
  2. Baseline szabályozó megismerése és a repülési programhoz illeszkedő esetek kidolgozása
  3. Robotpilóta szoftver hardver oldali implementációjának megismerése
  4. Rendszer tesztelése HIL környezetben és repülési tesztek során
  5. Eredmények értékelésére alkalmas adatfeldolgozó programcsomag kidolgozása (Matlab/Simulink)
  6. Eredmények dokumentálása  
Tanulmányi előkövetelmények: szabályozástechnikai ismeret, MATLAB/Simulink, Linux ismerete. A feladat rövidebb időszakokra külföldi (München) kiutazást igényel a SZTAKI csapatának részeként.