Felhasználói felület fejlesztése OpnenStack rendszerhez

Konzulens:
Dr. Szeberényi Imre
Tárgy:
Önálló laboratórium - Szoftverfejlesztés és rendszertervezés specializáció, BSc Info.
Önálló laboratórium 1 - Irányítórendszerek főspecializáció, MSc Vill.
Önálló laboratórium 1 - Vizuális informatika főspecializáció, MSc Info.
Önálló laboratórium - Irányítórendszerek ágazat, BSc Vill.
Önálló laboratórium 2 - Irányítórendszerek főspecializáció, MSc Vill.
Önálló laboratórium 2 - Vizuális informatika főspecializáció, MSc Info.
Önálló laboratórium 1 - Intelligens beágyazott mecha. rendsz. szakir., MSc Mecha.
Hallgatói létszám:
3
Folytatás:
Szakdolgozat / Diplomaterv
TDK dolgozat
Leírás:

Az OpenStack nyilt forráskódú felhőmenedzser rendszert 2010 óta hatalmas erővel fejlesztik. A meglehetősen komplex rendszer komponenseit egy hatalmas nemzetközi csapat fejleszti, melynek magán emberek, kis és nagy cégek is tagjai. A rendszer felhasználói felülete elsősorban a cloud szolgáltatók és fejlesztők számára kényelmes.

A BME-IK és a BME-IIT által szintén 2010-ben kezdett fejlesztés eredményeként létrejött CIRCLE rendszer az oktatási feladatokat kívánja segíteni a felhő technológia alkalmazásával. A visszajelzések alapján jól sikerült rendszer robosztussága és szolgáltatási portfoliója természetesen elmarad az OpenStack rendszrétől. A felhasználói felületen elérhető szolgáltatásai azonban lényegesen jobban kiszolgálják az oktatás igényeit.

Felmerült az ötlet, hogy fejleszteni kellene egy olyan új felhasználói felületet az OpenStack-hez, ami a CIRCLE felhasználói felületét és azon keresztül a szolgáltatásait képes biztosítani. E prototípus elkészült egy önálló OpenStack modul keretében. A feladat ennek a modulnak a továbbfejlesztése oly módon, hogy akár alternatív OpenStack felhasználói modulként megjelenhessen.