A megújult ISO szabványok és a hazai informatikai terméktanúsítás

Konzulens:
Sógorné Dr. Balla Katalin
Tárgy:
Önálló laboratórium - Szoftverfejlesztés és rendszertervezés specializáció, BSc Info.
Önálló laboratórium 1 - Vizuális informatika főspecializáció, MSc Info.
Önálló laboratórium 2 - Vizuális informatika főspecializáció, MSc Info.
Hallgatói létszám:
1
Folytatás:
Szakdolgozat / Diplomaterv
Leírás:
közelmúltban több, informatikai rendszerek / termékek vizsgálatával,auditálásával és tanúsításával  kapcsolatos szabvány megújult, változott. Visszavonták az ISO 9126-os szabványt, kiadásra került az ISO 25000,  a 2015-ös évben pedig megújult az ISO 9001 szabvány is. Magyarországon a Nemzeti Akkreditáló testület helyét 2016 januárjától a Nemzeti Akkreditáló Hatóság vette át. Az informatikai rendszerek és termékek, valamint az ezeket fejlesztő szervezetek irányítási rendszerei tanúsítása területén változások voltak, melyek hatása még nem teljesen egyértelmű.

 

A laboron részt vevő hallgatók feladata a szoftverrendszerek, szoftvertermékek és szoftvert fejlesztő szervezeteknél működtetett irányítási rendszerek tanúsítási lehetőségeit feltérképezni, a jelenleg hazai és nemzetközi piacon tevékenykedő szoftvercégek  és a tanúsítást végzők szempontjából.

Az önálló labor során a hallgatónak meg kell ismernie a szoftvertermékekre és szoftvert működő irányítási rendszerekre vonatkozó , újonnan kiadott vagy módosított szabványokat, ezekről rövid összefoglalót  kell készítenie. Ezt követően kézikönyvet kell kéeszítenie, mely segíti a hazai szoftvercégeket bármilyen, szoftvertermékkel vagy szoftverfejlesztéssel kapcsolatos tanúsítvány megszerzésében.

Követelmények: angol nyelv ismerete. Előnyt jelent bármilyen informatikai előképzettség.

Ajánlott szakirodalom:

http://www.iso.org/iso/iso9001_revision

http://iso25000.com/index.php/en/iso-25000-standards

http://www.nah.gov.hu

Megfelelő előrehaladás esetén a munka BSc szakdolgozat témaként folytatható.