A tesztelési folyamatok fejlesztése TMMI / TPI Next modell alkalmazásával

Konzulens:
Sógorné Dr. Balla Katalin
Tárgy:
Önálló laboratórium - Szoftverfejlesztés és rendszertervezés specializáció, BSc Info.
Önálló laboratórium 1 - Vizuális informatika főspecializáció, MSc Info.
Önálló laboratórium 2 - Vizuális informatika főspecializáció, MSc Info.
Hallgatói létszám:
1
Folytatás:
Szakdolgozat / Diplomaterv
Leírás:

A szoftvertesztelés folyamata egyre komplexebbé válik az új technológiák és munkamódszerek miatt és az informatikai rendszerek komplexitásának növekedése miatt. Míg a korábbi életciklus modellekben a  tesztelés  egyetlen folyamatként jelent meg a fejlesztési életciklus végén, ma már 10-nél több különböző folyamatot azonosítottak a tesztelésre vonatkozóan.

A tesztelési folyamatok gyakorlatban való kialakítását és bevezetését támogatja a TMMI modell (Test Maturity Model Integration), amelyet a 2010-es évek elején fejlesztettek ki a CMMI modell és a szoftvertesztelés ISTQB  által támogatott fogalomrendszerének felhasználásával. A TMMI modell alkalmazását a "TMMI Foundation" szervezet támogatja, amely nemrég a modell auditálásának szabályait is közzétette. Másik elterjedt, tesztelési folyamatokat fejlesztő modell a TPI Next.

A jelen labor célja a TMMI modell és a TPI Next alkalmazási lehetőségeinek minél pontosabb feltárása. Az eredmények egy, a hazai szoftvertesztelői közösség által is használható "útmutatóban" kerülnek leírásra, magyar nyelven. 

A feladat elvégzéséhez szükséges az angolnyelv-tudás, a szoftvertesztelés alapelemeinek ismerete (ISTQB terminológia szerint), a  jó kommunikációs képességek, szakmai kíváncsiság és kreativitás.

Szakirodalom:

http://www.tmmi.org/pdf/TMMi.Framework.pdf

http://www.tmmi.org/
https://www.sogeti.com/solutions/testing/tpi/

 www.istqb.org fogalomrendszer

www.hstqb.com- ISTQB fogalomrendszere, magyar nyelven