Irányítórendszerek

bsc.png vill.png pdf.png

Az irányítást rejtett technológiának is szokás nevezni, amely lehetővé teszi, hogy egy berendezés önműködően és helyesen reagáljon környezetének változásaira. Az érzékelési, jelfeldolgozási, döntési és beavatkozási feladatokat önműködően megvalósító rendszerek alkalmazása nélkül elképzelhetetlen a termelési folyamatok hatékony és környezetbarát irányítása, az épített infrastruktúra és a közlekedési rendszerek (járművek, járműflották) felügyelete, optimális működtetése, így az irányítástechnika eredményi a műszaki területek teljes spektrumára hatással vannak. Az irányítástechnika folyamatosan fejlődő mérnöki terület, melynek szakembereire az OECD és az EU prognózisai szerint az elkövetkező időszakban is kiemelten szükség lesz, különösen az olyan ágazatokban, mint a folyamatirányítás, a jármű- és repülőgépipar, a robotika, a megújuló energiaszektor, illetve a biológiai és orvosi rendszerek irányítása. A Ipar 4.0. néven is emlegetett technológiai korszakváltás egyik kulcseleme szintén az irányítástechnika.

Fontosabb tématerületek


Folyamatirányítás

A folyamatirányítás területén általában kiforrott megoldásokat alkalmaznak, ugyanakkor a érintett gyártási volumenek és a technológiai költségek miatt a fejlesztések folyamatosak. Kisebb hatékonyságnövekedés, a termék minőségi jellemzőinek relatív javulása is nagy komptetitív előnyökkel járhat. Adott technológia mellett ez korszerűbb, optimálisabb, takarékosabb irányítási algoritmusokkal érhető el, amelyket azok a mérnökök képesek kifejleszteni, akik tisztában vannak az irányításelmélet korszerű eredményeivel és fejlődési irányaival.

Vizinfo1

Komplex rendszerek elosztott, optimális irányítása

A hálózatok fejlődésével, az irányítandó rendszerek komplexitása is gyorsan nő. A jövő irányítástechnikai szakembereinek megoldásokat kell találniuk újrahasznosítható energiatermelő egységeket tartalmazó okos villamos hálózatok irányítására, több gyártóüzemet tartalmazó globális termelési kapacitások optimális szabályozására, közlekedési hálózatok környezeti terhelést minimalizáló vezérlésre, s.í.t.

Vizinfo1

Vizuális visszacsatolás

A képek nagy számú információt hordoznak, amelyek speciális algoritmusok használatával irányításra is felhasználhatók. A kamerák és a nagy teljesítményű, párhuzamos feldolgozást is lehetővé tevő hardver elemeknek köszönhetően a gépi látás növekvő alkalmazása várható a robotikában, a járműirányításban és az orvosi alkalmazásokban egyaránt.

Vizinfo1

Tárgyak


Számítógépes látórendszerek (IIT, 1. félév)

A tantárgy ismerteti a számítógépes látórendszerek alapjait, majd részletesen foglalkozik a környezet háromdimenzós érzékelésével, illetve ezek beágyazott és mobilis rendszereken történő alkalmazásával. A megismert képfeldolgozó eljárások nem csak iránytó, hanem általános célú látórendszerekben is alkalmazhatók.

Mesterséges intelligencia alapú irányítások (IIT, 1. félév)

Az evolúció, az emberi gondolkodás, az állatok csoportjainak viselkedése csodákra képes. A tárgy bemutatja, hogyan alkalmazhatók a természet ezen mechanizmusai komplex rendszerek modellezésére, irányítására. Az előadások részletesen foglalkoznak a fuzzy elvű, a neurális hálózatokon alapuló irányításokkal, ezek kombinációival, illetve sztochasztikus optimalizálási eljárásokkal.

Beágyazott rendszerek szoftvertechnológiája (MIT, 1. félév)

A MIT által gondozott tantárgy az irányítórendszereket (is) megvalósító beágyazott szoftverek fejlesztési technológiáit mutatja be.

Funkciófejlesztési technológiák (IIT, 2. félév)

A tárgy az irányítórendszerek tervezésének, szimulációjának és megvalósításának magas szintű technológiáit mutatja be az ipari gyakorlatban elterjedt eszközök (LabVIEW, Matlab, SImulink) használatával. Ezen technológiák segítségével a mérnökök a funkciókhoz közvetlenl kapcsolódó jelfeldolgozási, irányítási és beavatkozó algoritmusok fejlesztésére koncentrálhat, az alacsony szintű kód generálása automatikusan történik.

Nemlineáris és robusztus irányítások (IIT, 2. félév)

Az összetett technológiai folyamatok, járművek, mechatronikai berendezések modelljei általában nemlineárisak, paramétereik nem ismertek pontosan, ráadásul gyakran egyszerre több jellemző szabályozása a feladat. A tárgy olyan tervezési eljárásokat mutat be, amelyekkel az ilyen rendszerek irányítása hatékonyan megoldható.

Irányítástechnika és képfeldolgozás laboratórium 1 (IIT, 2. félév)

A mesterséges intelligencia és a képfeldolgozás témakörében a korábbi félévben megszerzett ismeretek a tárgy mérései, többek között sztereo kamerakép-feldolgozás illetve fuzzy irányítások tervezése során próbálhatók ki a gyakorlatban.

Irányítástechnika és képfeldolgozás laboratórium 2 (IIT, 3. félév)

A labor 10 mérésen keresztül mutatja be a nemlineáris és robusztus irányítások illetve a funkciófejlesztés témakörében az előző félévben megszerzett ismeretek gyakorlati hasznosítását, többek között gyors prototípustervező eszközök használatán illetve egy nemlineáris darumodell irányításán keresztül

Önlab témák